Vyhledávání


Kontakt

Domino - zvuková a světelná technika
Boční 482
26101 Příbram 7
telefon: 777 006 116 -----------723 763 159

E-mail: ............................rock-action@seznam.cz

Kniha Rock'n'roll, bigbeat a rock na Příbramsku

09.02.2011 14:51

 

 

Příbram 6.2.2011  Brzy vyjde zajímavá publikace Rock‘n‘roll, bigbeat a rock na Příbramsku , ve které se její autor Mikuláš Pešta snaží podat téměř padesátiletou výpověď o muzikantech Příbramska.   

                                  Korektorka Helena Enenkelová, autor Mikuláš Pešta, editoři Marek Kočovský a David Drozda.

                            Korektorka Helena Enenkelová, autor Mikuláš Pešta, editoři Marek Kočovský a David Drozda.
                                                                                            Autor: Deník

 

Kniha začíná v padesátých letech a končí začátkem let devadesátých. Je většinou vedena formou rozhovorů. Příprava trvala rok a půl, celkově se kniha psala tři roky. Původně mělo jít jenom o Příbram a okolí, ale nakonec jsme to rozšířili i na Sedlčansko, Dobříšsko, Rožmitálsko i Mníšecko. Pojednává i o spoustě pražských hudebníků, protože jsem přišel na zajímavou spojitost s mlýnem, který se nachází u fotbalového stadionu za Litavkou, kam jezdili zkoušet takoví umělci jako Mišík a Etc., Michal Pavlíček, Jana Kratochvílová a další muzikanti, kteří se tehdejšímu režimu moc nezamlouvali. Kniha dále pojednává o těch, které s regionem pojí nějaký vztah. Třeba Luboš Andršt má chalupu v Milíně, Michal Pavlíček zase v Holšinách a Jiří Krampol, když mu bylo kolem šestnácti let, tak v dnešním hotelu Modrý Hrozen byl bufet, kam on každé léto jezdil na dva měsíce na brigádu. Vzpomíná tedy na to, co tady viděl a jak to tu fungovalo, když byl teenager. U každé osobnosti jsou fotografie z mládí i ze současnosti. Kniha obsahuje i tři povídky Otto Hejnice týkající se Příbrami,“ představil knihu Mikuláš Pešta.

Zrod publikace provázely nešťastné události. Do práce se totiž zapojili Zdeněk Hejkrlík a ředitel příbramské knihovny Václav Chvál, ani jeden se však vydání knihy nedožil. Dokončit ji pomáhali Zdeněk Hlaváček, Radek Ctibor a zejména Marek Kočovský a David Drozda, známí z kapely Vrch, kteří si kromě přepisování rozhovorů vzali na starost i editorství.

„Mikuláš Pešta udělal obrovskou práci, protože sesbíral ohromné množství informací, které už nikdo nikdy nedá dohromady, protože spousta lidí, o kterých se v knize píše, je už rozuteklá po světě, nebo dokonce nežije. Z většiny rozhovorů bylo zapotřebí vytáhnout podstatné informace, aby sledovaly linii, po které jsme chtěli jít. To znamená muzika, zážitky z té doby a celkový kontext,“ vysvětlil Marek Kočovský.

David Drozda doplňuje: „Muzika dřív byla formou společenské události. Dnes už to tak vůbec není, protože je toho moc, je to už rozdrobené. Setkávání hudebníků mělo i nějaký hlubší rozměr, dalo by se říci, že šlo o životní styl nebo postoj.“

Kniha, která je kromě spousty fotografií obohacena i o ilustrace Jiřího Šorma, vyjde v nákladu tisíc kusů a pokřtěna bude 18. března v 19 hodin v sále U Pletánků při příležitosti třetího kola soutěže Příbramská rocková liga, kterou pořádá Spolek ve čtvrtek.

Další křesty absolvuje zhruba v týdenních rozestupech v Sedlčanech, Dobříši, Rožmitále a na závěr v Praze.

„Na každém
křtu bude přítomna výrazná hudební osobnost, o které se v knize píše,“ nalákal autor Mikuláš Pešta.

Od 21. března půjde knihu zakoupit na serveru bigbeatpb.cz, v knihovnách, galeriích či infocentrech. Publikace s 544 stranami bude v prodeji za 600 korun. Na křtu bude stát 580 korun.