Vyhledávání


Kontakt

Domino - zvuková a světelná technika
Boční 482
26101 Příbram 7
telefon: 777 006 116 -----------723 763 159

E-mail: ............................rock-action@seznam.cz

10.Big beatový festival - Příbram

26.06.2010 12:00

 

 

10. Big Beatový festival v Příbrami.

 

se uskuteční 26 .6. 2010 v Kulturním domě Příbram v prostorách Estrádního sálu KD Příbram, Vinárny ´Peklo´ KD Příbram a foyer Divadla Ant. Dvořáka Příbram. Zúčastní se jej mnohé  hudební legendy příbramského okresu a řada hostů.

 

ESTRÁDNÍ SÁL  - KD Příbram

  Moderuje: Luděk Hrzal 

12.00   -  KEACH    - Rožmitál p.Třemšínem

12.45  -  GEORGE AND BEATOVENS  - Praha

13.30  -  IRIS       - Příbram  

14.15  -  TOYS     -  Příbram   

15.00  -   URAN URAN   -   Příbram

15.45  -   ROCK WONDER    -  Sedlčany  

16.30  -  K.I.S.   -  Kopřivnice

17.15  -  CADILLAC - PAVEL SEDLÁČEK   - Praha 

18.00  -  BON PARI    -   Příbram 

18.45  -  Kpt.NEMO BAND   -  Příbram    

19.30  -  PETR,  OTTO  A  JÁ   -  Příbram

20.15  -  ELEVACE   -   Mníšek pod Brdy

21.00  - TLAKOVÉ GALOŠE   -   Příbram 

21.45  -  GENTIANA   - Milín  

22.30  -  E!E.    -  Příbram

 

Vinárna "Peklo"

Moderátor + časový dohled : Miroslav Peterka

16.00  -  THE GEMINI

17.15 -   PAPAVERO  

18.30  -  Člověče Nezlob se  

19.45   -  MATCH BOYS  

21.00   -  PAKÁŠ 

22.15   -  reMIX    - Sedlčany

 

Foyer divadla Ant.Dvořáka Příbram

 (Swing - Jazz)                                      

 Moderátor + časový dohled - Filip Burda 

 

 17.00  -  Experiment     - Příbram              

 18.45  - František Uhlíř TEAM  - Praha  

     20.30   -  Combo Jaroslava Hrabáka  - Dobříš  
 
     22.15   -  T.O.ZUŠ - Sedlčany   
 

 Sestavy a historie některých zúčastněných :

 COMBO JAROSLAVA HRABÁKA

Jaroslav Hrabák - tenorsaxofon, zpěv

Josef Hrabák - altsaxofon

Rudolf Šťovíček - kytara, zpěv

Jan Kyžlin - kytara

Josef Kubát - baskytara

Cyril Velebil - bicí

Martin Zajíček – klávesy, zpěv

 

Combo J.Hrabáka vzniklo před třemi lety z nostalgie nad starými dobrými časy.

Věkový průměr je 60 let.  Motto "Není důležité vyhrát, ale zahrát."

 

 

 

BON  PARI

Vlasta Franěk – kytara, zpěv

Petr David  - bicí, zpěv

Luboš Zelner - klávesy, trubky, harmonika,zpěv

Jindra Koš - zvuk

 

Skupina byla založena v roce 1981 na Gymnáziu v Příbrami Honzou Sukem a Petrem Davidem. Od začátku byla zaměřena na vlastní tvorbu v duchu jednoduché „nové vlny“(se starým obsahem) a potýkala se průběžně s bývalým toaletním režimem.V roce 1993 bylo natočeno jediné studiové CD. Od té doby skupina vystupovala sporadicky. Poslední vystoupení v roce 2006. Poté již počaly zdravotní potíže Honzy Suka, který nás v létě 2009 opustil.

 

 

NOVÉ KOŘENÍ

 

Původní obsazení:      Marek Stark - bicí

                                   Ondra Sobotka - kytara

                                   Míra Chýle - basa

                                   Michal Pavelka - kytara zpěv

 

Nynější sestava:         Vítek Beneš - bicí

                                   Míra Chýle - basa

                                   Michal Pavelka - kytara, zpěv

                                   Druhý kytarista dosud v jednání

 

Nové koření na troskách Axialu roku 1998 ještě s Petrem Průšou a Ivanem Eisem (nyní Spejbl´s Helprs). Vydalo dvě desky, hrálo párkrát i s kapelou Kryštof, ale pak se rozpadlo.

 

 

 

 

URAN - URAN

Tomáš Malich – bicí

Tomáš Burian – klávesy

Milan Hrudka (Jiří Ječmínek) – kytara

Ondřej Koželuh  – basa

Martin Šlemr – zpěv

 

Současná sestava:

 

Tomáš Malich – bicí

Tomáš Burian – klávesy

Milan Hrudka   – kytara

Jiří Ječmínek – basa

Martin Šlemr – zpěv

 

 Skupina vznikla v letech 1986 – 1987 postupným přílivem a odlivem nových členů a původních členů skupiny „Parta brusiče Karhana“. Ještě v počátku produkce se hrály skladby této kapely, a to i s původními muzikanty – Petr Stavař - kytara (dnes EE!), Martin Číhal – zpěv. Skupina měla v tu dobu věkový průměr cca. 17 - 18 let, takže provedení hudby, orientace a hudební zkušenosti, vše odpovídalo věku hráčů, bigbeatové scéně a tehdejší kulturní době. Taktéž tomu je i nyní při produkci a při zachování tehdejšího statutu quo, tedy zachování tehdejšího soundu a techniky kapely a  s přihlédnutím k faktu, že někteří členové kapely již skoro 20 let nehrají!

Kapela hrála zhruba  do začátku devadesátých let s repertoárem rockovým, punkrockovým či artrockovým a koketovala i s jazzovým nádechem skladeb, a to za pomoci klávesově ojediněle disponovaného hráče Jiřího Procházky. Později se uskupení poněkud komercionalizovalo a udělalo zkušenost i jako kapela zábavová, taneční.

 S odstupem času lze konstatovat, že kapela prezentovala hudební produkci do té doby ojedinělou, oblastně originální. Její členové dokázali projít i poněkud diskutabilními „přehrávkami“ a udělit si tak možnost hrát za 35,- Kčs za hodinu, tedy nejvyšší stupeň „odbornosti“ v té době!

 

 

ROCK WONDER

Jiří Kadeřábek – kytara

Drahoš Olah - baskytara

Pavel Jiroušek - klávesy

Václav Karda -zpěv

Luboš Klouda - bicí

 

Skupina Rock Wonder vznikla na jaře v roce 2000 .Založili ji dva sedlčanští muzikanti s dlouholetými zkušenostmi.Baskytarista Drahoš „Kaco“ Olah a bubeník Luboš Klouda. Kapela hraje muziku převzatou, ale s českými texty a její hlavní cíl je hrát muziku srozumitelnou a přijatelnou pro co největší okruh posluchačů. V podstatě klasický melodický rock. V kapele proběhly i minimální personální změny a posledních 5 let hraje ve výše uvedené sestavě.

 

ČLOVĚČE NEZLOB SE

 Ivan Korený – sólová kytara

Nikola Ziopolus – basová kytara

Petr Cízler – saxofon, kytara

Dalibor Procházka – varhany, housle

Pavlína Drahokoupilová – zpěv

Karel Hanuš – bicí

 

Vznik v roce 1979. Po šesti zkouškách jsme vystoupili na příbramském beatovém festivalu. Kapelu založili Nikola Ziopolus, Petr Cízler a Karel Hanuš.

 

 

PAKÁŠ

 Petr Černohorský - bicí

Josef Uzel - baskytara

Eva Pospíšilová - zpěv, klávesy

Alexandros Dalas - elektrická kytara, zpěv

Jarda Frýbert - akustická kytara, zpěv

Miroslav Mašek  - saxofon

Braňo Hock - trubka

 

Kapela Pakáš vznikla v lednu 2002 jako čistě folková formace s výhradně původními texty i hudbou. Po prvních změnách v obsazení vydává na začátku roku 2003 první CD s názvem „… mimo pravidel“.

V listopadu 2004 Pakáš pokřtila druhé CD, které už svým názvem „Beat či nebeat“ naznačuje první žánrové změny. Na křtu této desky hostuje hráč na bicí, který pomáhal i při nahrávce CD. Tím se bubeník stává nedílnou součástí Pakáše a kapela se tak posunuje od folku k folkrocku.

Proto ve stejnou dobu vzniká i nahrávka o pěti skladbách s pracovní názvem „Zpověď“, které se objevily i na společné desce s pěti tracky pražské kapely Fatty Lumpkin. Tato spolupráce přináší oběma souborům zlatou desku za 6000 prodaných kusů.

Na výroční koncert pětileté existence kapely v Junior klubu Příbram na jaře 2007 nastudovala Pakáš část repertoáru s hostujícím saxofonistou a trumpetistou, kteří po kladných odezvách publika zůstávají v seskupení nastálo.

Na tento přírůstek reaguje Pakáš pořízením elektrické kytary a tím se definitivně řadí mezi bigbeatové kapely s prvky funky a ska.

Aby potvrdila svou beatovou příslušnost, vydává v březnu 2009 singl s názvem „Unterhund melody“, který už konkrétně definuje styl Pakáše. V současné době připravuje kapela materiál na nové CD, které by se mělo mezi posluchači objevit na jaře roku 2011.

 

 

KEACH

 Petr Zizler – kytara

Milan Šefl – klávesy

Vladislav Caisek – baskytara

Ota Gondáš – bicí

 

Kapela vznikla na podzim roku 1981 v Rožmitále pod Třemšínem. Tehdy zakládající členové Petr Zizler (kytara, sax) a Milan Šefl (klávesy) k sobě přibrali dva Plzeňáky – Petra Trubače (baskytara) a Honzu Giliana (bicí).

Zpočátku kapela hrála převzatý jednoduchý repertoár typu Olympic, J. Schelinger apod. Po téměř dvouletém působení lídr skupiny Petr Zizler začíná prosazovat složitější repertoár s náročnějšími aranžemi typu Abraxas, Progres apod. S touto muzikou se neztotožnil nejprve baskytarista Petr Trubač, který v r. 1983 odchází a nahrazuje ho Standa Aksamit. V té době skupina začíná vytvářet vlastní skladby. Stále náročnější styl přestává vyhovovat bubeníkovi i novému baskytaristovi a po téměř ročním působení z Keachu odcházejí. Místo nich nastoupili bubeník Ota Gondáš a baskytarista Vladislav Caisek. Roky 1984 – 85 jsou nejplodnějším obdobím, skupina dosahuje svého vrcholu, což se projevuje zvýšeným zájmem pořadatelů. V roce 1985 nastává opět personální krize. Skupina si ještě zahraje v televizi ve filmu „Vesničko má, středisková“ režiséra Jiřího Menzela, ale krize je neodvratitelná a koncem roku se rozpadá. Comeback se dostavuje po 25 letech jako spontánní reakce na 10. Big Beatový festival v Příbrami.

 

 

 

 

Článek v Periskopu:

10. Big Beatový festival v Příbrami.

Bigbeatový festival se nám pomalu blíží, jak jsme několikrát v Periskopu avizovali, proběhne v prostorách Domu kultury v Příbrami 26. června. O tom, jak pokračuje jeho organizace, hovoříme s Alenou a Mikulášem Peštovými.

Takže, v jakém stádiu se nachází přípravy na bigbeatový festival?

 Alena :"Každým dnem se informace pro účinkující trochu mění a vlastně se formuje celá organizační sféra, to znamená vše od muzikantů, příjezdů, parkování aut, kde bude mít kdo šatnu, kde uložit aparatury atd., to vše se musí zaslat lidem, se kterými Mikuláš jednal a kteří zastupují své kapely a samozřejmě chystáme jejich informativní schůzku(kdo bude mít zájem) a hlavně  s námi a  pořadateli.   Ta bude na pořadu někdy koncem května anebo začátkem června. Myslíme si , že až tento článek vyjde , tak už budete mít info pro účinkující.."

 Jsou všechny kapely, které jsi předjednával, řádně přihlášeny?

Mikuláš :"Bohužel, některé kapely se odhlásily, nemůžou hrát jako třeba Members, Swing Band Dobříš, což je velká škoda, protože třeba Members byla v našem projektu jedna z hlavních pilířů, na nichž jsme stavěli. V 70. letech byla pojmem, ale Pepík Kudrna je nemocen a tak kapela hrát nebude. Dále nebude hrát Moon Stone s Petrem Holým, ta je ze 60. let. Tam to časově většině hráčů nevychází, což je také škoda (to jsou všechno dobříšské kapely). Ale máme dostatek náhradních kapel. Udělali jsme takový jakoby  pořadník a místo těch, kteří nemohou,  dosadím  další kapely ,které byly v pořadí. Ještě na to máme skoro 1O dní a definitivní podobu budeme rozesílat." 

Jak budou tedy kapely rozděleny, myslím v divadle, estráďáku, vinárně..?

Mikuláš: Takže v estrádním sále bude 15 kapel, začínají od 12 hodin a skončí asi ve 24 hodin. Ve vinárně „Peklo“ to bude 7 kapel, začnou hrát buď v 16 nebo 17 hodin, to ještě upřesníme v infu pro účinkující a konec bude rovněž kolem půlnoci. Ve foyeru, kde bude jazzová a swingová část,  máme zatím čtyři kapely a ty to rozjedou od 17 hodin až do 24 hodin. Nebude tu bohužel Příbramský Big Band, protože z důvodů dovolených by se nedal soubor dohromady, dále výše zmíněný Swing Band Dobříš a Big Band For Evergreens  ZUŠ Rožmitál, ve kterém hraje několik muzikantů z jiných kapel, třeba Golf a ti mají už na tento večer dojednáno dlouhodobější hraní.. Ale na druhou stranu, podařilo se nám dostat do foyeru jazzové a swingové kapely typu Experiment. Všichni si snad pamatujete na jména Mirek Přibyl, Pavel Eliáš(bohužel už nejsou mezi námi), ale byli to tahouni této kapely, Vlastík Rychtera, Pavel Šťastný, Jirka Rytzko, Karel Vršecký, Pavel Matoušek , Eva Bicanová – Čechová,Romana Fišerová – Plecitá , prostě  bude to taková ta stará parta. To připravuje Filip Burda. Pak tam máme Big Band-  orchestr ZUŠ Sedlčany, kde hraje též Pavel Fořt z Flamenga a Jirka Doubrava od Karla Gotta, který býval častým hostem Přibr.bigbandu,  potom je tu Combo Jaroslava Hrabáka z Dobříše a čtvrtá kapela je Franta Uhlíř TEAM, vynikající trio evropského formátu s Jardou Helešicem a Adamem Hrubým , dále to jsou dvě nové formace a to Papavero a Match Boys  s Ivanem Koreným .A protože tím, že odpadlo více skupin, je zde ještě prostor pro jednu jazzovou  nebo swingovou kapelu. Kdyby měl někdo zájem, tak se může ještě přihlásit.

Jak jste na tom s hosty festivalu a jeho moderátory?

Alena : "Estrádní sál bude moderovat  rozhlasová legenda a vynikající DJ Luděk Hrzal,vinárnu Mírek Peterka a Foyer divadlo Filip Burda.Původní skladbu programu jsme z různých technických důvodů nemohli dodržet.Jednak proto , že některé kapely musí hrát o něco dříve, kvůli večernímu hraní, další jsou  závislé ne půjčení zesilovačů, tak musejí hrát za sebou, pak jsou tam kapely , které nám půjčují nástrojový aparát a také musí hrát dříve.Těch  problémů se vyskytlo více , ale dáme to dohromady,třeba ty změny budou nakonec  dobré.Každopádně tady budou George and Beatoven s Karel Kahovcem a Viktorem Sodomou, Cadillac s Pavlem Sedláčkem  a další…

Spousta lidí se ptá, kde sežene vstupenky na festival a zda jich bude dostatek."

 Alena :"Asi tak poslední týden v květnu budou vstupenky k dostání v předprodeji. V Příbrami to bude v Infocentru Příbram –KJD ,  na sídlišti TOP MUSIC u pí. Zelenkové, V Pražské ulici- ECHO Oty Nekolného , Informační středisko v Dobříši, Sedlčanech, Kulturní klub Rožmitál pod Třemšínem, Turistické centrum Kamýk nad Vltavou, Knihovna dr. Bořického v Milíně a ještě uvažujeme o Milevsku a pod. Předprodejů je tedy zatím osm, což  si myslím že je dost, ale ještě uvidíme, samozřejmě chceme, aby přístup ke vstupenkám měli všichni zájemci."

Uskuteční se před zahájením festivalu i nějaká tisková konference?

 Mikuláš : "Samozřejmě, protože chceme oslovit nejen náš okres, ale i celý Středočeský kraj. Proběhne  20.května ve 14.00 hod v KD Příbram - restaurace -salonek. Vše samozřejmě ještě upřesníme a oznámíme  jak redaktorům tak novinám  s dostatečným předstihem.

Nemohu se také nezeptat, jak to vypadá s vydáním knihy o středočeském bigbeatu?

Mikuláš : V přípravě knihy došlo k několika neočekávaným zvratům, k tomu se již nechci vracet.  Díky Marku Kočovskému, Davidovi Drozdovi, Zdeňkovi Hlaváčkovi a v neposlední řadě Radku Ctiborovi, které jsem narychlo a přes další kamarády a známé sehnal  a kteří nám s manželkou pomáhali a pomáhají s přepisováním textů, pokračujeme v našem úsilí dále.  Problémy  jsou i s fotodokumentací, máme sice k dispozici velké množství snímků, ale jejich majitelé nám většinou při jejich zaslání a předání  zapomněli popsat, kdo na nich je a k jaké události se váží, takže to nyní rovněž velice pracně zajišťujeme. Prostě, v současné době nemohu zodpovědně říci, zda kniha bude do zahájení festivalu k mání, či se tisk opozdí. Děláme ale vše, co je v našich silách, abychom to stihli. Předali jsme  4.5.  po korektuře Jany Dudové poslední kapitolu k přípravě . Patrně největší problém je v potřebných financích, neboť naši žádost o grant již odmítla tři města a to Mníšek pod Brdy, Rožmitál pod Třemšínem a nečekaně i Sedlčany(všechna tato města mají zastoupení jak v knize, tak na  festivalu).  S ostatními městy v okrese jsme zatím v jednání a doufám, že naši žádost podpoří. Co se týká sponzorů, finanční pomoc je takřka na nule, neboť skoro z třiceti oslovených firem se nám ozvaly tři.Je to smutné, vždyť ta kniha přece není jenom pro nás pamětníky, ale také pro další generace milovníků hudby, aby věděli, co jejich mámy a tátové, či možná i babičky a dědové hrávali za muziku a v jaké době žili. No, uvidíme, jak to vše dopadne. Jsem však optimista a věřím, že se vše obrátí k lepšímu!"

Když vše dopadne dobře a věřme, že ano, jak se bude kniha jmenovat?

 Alena : "Samozřejmě, že název musí souznít s jejím hlavním obsahem, takže se kniha bude jmenovat „Rock n´ roll, bigbeat a rock na Příbramsku“. Jak jsme však již dříve uváděli,  bude i o jazzu, swingu, metalu , nové vlně a dalších hudebních směrech, ten záběr je opravdu široký a do názvu by se ani vše nevešlo."

S jakým nákladem uvažujete?

´Mikuláš :" Předně bych chtěl moc poděkovat grafickému studiu DTP-  Milana Joba a tiskárně PB Tisk Pavla Baštáře, ti nám strašně moc pomáhají a vycházejí vstříc. Původně jsme uvažovali o nákladu tak tisíc kusů formátu B5. Protože máme problémy s financema, tak jsme se rozhodli snížit  náklad na  800 kusů, ale p. Baštář zároveň udělal velkorysé gesto a rozšířil nám knihu na 320 stránek, protože toho materiálu je mnoho, za  dva a třičtvrtě roku, co jsme na knize začali se Zdeňkem Hejkrlíkem původně ve dvou pracovat, se to nějak nakupilo. Je tam asi 130 rozhovorů s osobnostmi typu Vláďi Mišíka, Petra Jandy, Pavla Nového, Krampola, Sedláčka, Pavlíčka, Prokopa, Hladíka, tří povídek  Oty Hejnice a již zmíněných fotografií."

Zpátky k bigbeatovému festivalu, prý bude největší, jaký se kdy v našem kraji uskutečnil?

 Mikuláš:" Nevím, to jsem nezjišťoval, ale do současné doby máme přihlášených 26 kapel , takže není-li největší, určitě k největším co do rozsahu patří.  A ještě bych chtěl dodat, že kapely, které nevystoupí letos, to mohou zkusit třeba příště, protože věřím, že i za rok někdo v Příbrami uspořádá další ročník bigbeatového festivalu.  My s manželkou to už asi nebudeme, protože na dva lidi je to strašný zápřah, ale třeba takový Spolek ve čtvrtek je velice šikovný a mohl by se toho ujmout. Ale to je zatím jenom taková moje úvaha,  ještě jsem o to s klukama ze „čtvrtku“ - Liborem Michvocíkem, Petrem Vašinou , Láďou Matějkou a spol. nemluvil.

Setkal ses už třeba i s nějakými negativními reakcemi na festival?

 Mikuláš : Bohužel, ano. Už se mi něco tu a tam doneslo. Člověk se snaží něco udělat pro druhé, dává tomu všechno a stejně se vždycky najde pár jedinců, kteří pomlouvají anebo by bezohledně chtěli výhody jenom sami pro sebe a nekoukají na ostatní. Snažíme se být s manželkou nad věcí a spíše mít radost z toho, že se zatím vše daří a festival  potěší spousty muzikou spřízněných lidiček.

A vo tom to je! 

 

Předprodej vstupenek:

Inf.Centrum - KJD Příbram , nám.TGM 156,261 01 Příbram 1     318/622384         

icko@kjd.pb.cz

TOP MUSIC s.r.o. Příbram - Tř.Osvobození 314,261 01 Příbram VII   318/623867 

Inf.středisko Dobříš,Mírové nám.106,263 01 Dobříš                            318/523422 

info.centrum@volny.cz

Inf.středisko Sedlčany,Nám.TGM 32,264 80 Sedlčany                        318/822742 

mu@sedlcany.cz

Kulturní klub Rožmitál p.Tř. -Náměstí 23,262 42 Rožmitál p.Třemšínem   318/665339  

kk@rozmitalptr.cz 

Turistické Inf.Centrum -  Kamýk n/Vl. 262 63 Kamýk n.Vltavou 69          318/677171   infokamyk@sečdlcansko.cz

 Oto Nekolný ,ECHO - Pražská 150 , 261 01 Příbram II - 318/630437

Městská knihovna a Infocentrum ,Náměstí 16,262 72 Březnice  318/683218 

infobreznice@volny.cz